Wij maken eens in de twee jaar een buitenlandse reis. Het A.I.O. heeft inmiddels Canada, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Italië, de Nederlands Antillen, Spanje, Tsjechië en Zweden bezocht. een aantal reizen hebben we een uitwisseling gehad met een plaatselijk orkest en hebben we een aantal dagen bij gastgezinnen gelogeerd. Gedurende het eerste deel van het verblijf  in het buitenland wordt er stevig gerepeteerd. Het tweede deel bestaat vooral uit het geven van vele concerten.
Door het grote aantal concerten tijdens zo’n reis doen we allemaal veel ervaring op. Bovendien versterkt het de onderlinge sfeer en samenwerking. Voor de organisatie van deze buitenlandse reizen heeft het A.I.O. de “Stichting Arnhems Interscholair Orkest Buitenland”. Deze stichting, bestaande uit een paar oud orkestleden, organiseert de hele reis maar er wordt ook altijd wat medewerking van ouders gevraagd.

Het weekendkamp is een kamp als voorbereiding voor de grote buitenlandse reis. Bij dit kamp gaan we natuurlijk heel erg veel muziek maken, maar het vooral met z’n alle een heel erg leuk en gezellig hebben! Dit vindt meestal plaats in november.